Gentse Reep verbindt opnieuw Nederschelde en Leie

door
Belga
Leestijd 1 min.

In Gent is de historische verbinding tussen de Nederschelde en de Leie opnieuw een feit. Een zware bulldozer schept vandaag het laatste zand weg waarmee de verbinding 60 jaar geleden is gedempt. Een ingreep die schepen van Openbare Werken Filip Watteeuw (Groen) een "historische vergissing" noemt. Vanochtend werd de aarden dam ter hoogte van de Wijdenaardbrug weggegraven en daardoor stroomt het water nu opnieuw tussen de vernieuwde kaaimuren aan de Reep. De komende weken wordt de omgeving nog verder afgewerkt, met als bedoeling een nieuwe ontspanningsplek in het Gentse centrum aan te leggen. "De Reep wordt een zalige plek om te wandelen of te vertoeven, en waar vroeger parking was, kan je nu varen", aldus Watteeuw.

Die ziet in het project geen eindpunt. "We proberen meer water in de stad te krijgen. Dat is belangrijk voor ontspanning, klimaat en transport. Kijk maar naar Amsterdam." Het stadsbestuur legt de laatste hand aan een langetermijnplan voor Gent, "waar enkel de laatste handtekeningen nog gezet moeten worden."

Op 3 november wordt de nieuwe waterverbinding officieel geopend. Dan is ook de Scaldissluis, iets verderop, gebruiksklaar.

bron: Belga