"Enige oplossing voor tekort aan eurocenten is afronding van kassaticket"

door
Belga
Leestijd 2 min.

De ondernemersorganisaties Unizo en NSZ en sectorfederatie Buurtsuper.be roepen de regering vandaag op snel werk te maken van een wet die handelaars verplicht de eindbedragen op het kassaticket af te ronden tot 5 eurocent voor cash betalingen. Ze doen dat nu er te weinig muntstukken van 1 en 2 cent in omloop zijn. In 2014 kwam er een wet die afronden van het kassaticket tot op 5 eurocent voor cash betalingen mogelijk maakte. Een jaar later werd ook het afronden bij elektronische betalingen wettelijk geregeld.

Toch stellen de ondernemersorganisaties vast dat heel wat handelaars aarzelen om het kassaticket effectief aan te passen. Ze zijn zelf wel overtuigd, maar willen mogelijke discussies daarover met klanten vermijden. Klanten vrezen ten onrechte dat een afronding in hun nadeel is, stelt NSZ.

De federale overheidsdienst Financiën denkt na over oplossingen om het tekort aan te pakken. Een daarvan zou een campagne kunnen zijn om consumenten op te roepen om eurocentjes massaal binnen te brengen, maar dat is volgens Unizo niet nuttig. Het lijkt de organisatie beter om de consument uit te leggen waarom een afronding van het kassaticket voor iedereen beter is. "Consumenten potten de muntjes op omdat ze ze niet graag uitgeven en niet graag op zak hebben, maar zo ontstaat er een tekort bij de handelaars die klanten het gepaste geld niet meer kunnen teruggeven", klinkt het.

Ook Febelfin is geen voorstander van een grote inzamelactie van muntjes van 1 en 2 eurocent. Het kost volgens de bankenfederatie te veel geld. "De enige duurzame oplossing voor het tekort aan muntjes van 1 en 2 eurocent is afronden", stelt topman Karel Van Eetvelt op Twitter.

bron: Belga