"Bourgeois kan Vlaming niet recht in de ogen kijken"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Oppositiepartij sp.a is niet onder de indruk van de Septemberverklaring van de Vlaamse regering. Volgens fractieleider Joris Vandenbroucke zijn de Vlamingen de voorbije jaren geconfronteerd met hogere facturen, langere wachtlijsten in de zorg en langere files. "Kan Geert Bourgeois deze mensen recht in de ogen kijken en hard maken dat er vandaag een concreet antwoord op hun vraag komt? Neen, dat kan hij niet", aldus Vandenbroucke. Minister-president Geert Bourgeois pakte in zijn Septemberverklaring uit met een begroting in evenwicht en een fors pakket nieuwe investeringen. Volgens hem zijn de Vlamingen er nu beter aan toe dan in 2014.

Oppositiepartij sp.a heeft daar vragen bij. "Dat de Vlaamse begroting in betere doen is dan bij aanvang van deze regeerperiode en er meer ruimte is voor investeringen, is een goede zaak. Maar laat ons niet vergeten dat het de Vlaamse gezinnen zijn die hiervoor grote inspanningen hebben geleverd", zegt fractieleider Joris Vandenbroucke.

"Al vier jaar betalen zij fiks hogere facturen voor water, energie, kinderopvang, hoger onderwijs, zorg en openbaar vervoer. De kinderbijslag werd twee maal niet geïndexeerd en besparingen zoals op de werkingsmiddelen voor scholen kwamen op de schouders van de gezinnen terecht", klinkt het.

En ondertussen stijgen volgens de Vlaamse socialisten de wachtlijsten in de zorg, groeien de files aan en kan een recordaantal mensen zijn water- en energiefactuur niet meer betalen.

"Kan Geert Bourgeois deze mensen recht in de ogen kijken en hard maken dat er vandaag een concreet antwoord op hun vraag komt? Neen, dat kan hij niet. Voor de grote uitdagingen die cruciaal zijn voor de toekomst van Vlaanderen - het realiseren van zorgzekerheid, het aanpakken van de files, het verminderen van de kinderarmoede - is het wachten op een volgende regering", dixit Vandenbroucke.

bron: Belga