Vlaanderen investeert in groene bussen

Vlaanderen investeert in groene bussen
Belga / D. Waem

De Vlaamse regering trekt volgend jaar 665 miljoen euro uit voor nieuw beleid. De grootste happen gaan naar welzijn (200 miljoen euro) en onderzoek en ontwikkeling (280 miljoen euro). Er gaat ook 40 miljoen euro extra naar maatregelen voor het basisonderwijs. De Lijn krijgt er via het Klimaatfonds, waarvoor 114,4 miljoen vrijgemaakt wordt, 12,9 miljoen euro bij voor de vergroening van haar vloot. Dat heeft Vlaams minister-president Geert Bourgeois gezegd in zijn Septemberverklaring.

De regering neemt ook voor ruim 85 miljoen euro eenmalige maatregelen. Een van de meest opvallende ingrepen is de invoering van een Vlaamse sloop- en heropbouwkorting. Wie niet kan rekenen op het lagere btw-tarief (6%) zal binnenkort een sloop- en heropbouwpremie van 7.500 euro kunnen aanvragen.

“Vlaanderen staat er goed voor. Vlaanderen staat er beter voor dan een jaar geleden”, zo zei minister-president Geert Bourgeois (N-VA, foto) nog in zijn Septemberverklaring. De Vlaamse regeringsleider citeerde een pak cijfers en statistieken om aan te tonen dat Vlaanderen “op koers” zit.

Goednieuwsshow 

Maar die cijfers kunnen de oppositiepartijen niet overtuigen. Een “goednieuwsshow”. Zo bestempelen oppositiepartijen sp.a, Groen en Vlaams Belang de Septemberverklaring. Sp.a-fractieleider Joris Vandenbroucke verwijst naar de stijgende armoedecijfers, de hogere rusthuisfacturen, de wachtlijsten, enz… Volgens Vlaams Belang-fractieleider Chris Janssens leeft Bourgeois “in een bubbel waarin alles in orde lijkt, ondanks alsmaar langere wachtlijsten in de zorg en de sociale huisvesting, ondanks toenemende armoede, vervreemding, onveiligheid en islamisering”.

Sceptisch 

Ook over de opvolger van de Turteltaks blijft de oppositie sceptisch. “Alle cijfers moeten op tafel. Ik wil zien hoe de berekening is gemaakt en hoe onderbouwd ze is, want er is in het verleden met miljarden gegoocheld. Het broddelwerk moet stoppen”, zegt Groen-fractieleider Björn Rzoska die Bourgeois ook misplaatst triomfalisme verweet.

Voor Vlaams Belang-fractieleider Janssens is het niet meer dan logisch dat de heffing een pak lager ligt. “Maar dat die taks die de regering nu invoert een bescheidener omvang heeft, kan niet verbergen dat de energiefactuur de voorbije jaren enorm is gestegen en zal blijven stijgen zolang de Vlaamse regering haar energie-agenda blijft afstemmen op onrealistische dogma’s.”

Voor sp.a’er Vandenbroucke is de lagere heffing een bewijs dat de Turteltaks niet alleen ongrondwettig maar ook onnodig was. “De regering volgt ons nu in die kritiek”, aldus Vandenbroucke. Hij noemt de verlaagde heffing “een eerste stap” en verwacht dat de regering nog bijkomende stappen zet om de energiefactuur van de Vlaming omlaag te krijgen.