Indonesische tiener overleeft 49 dagen in drijvende hut op zee

Indonesische tiener overleeft 49 dagen in drijvende hut op zee
Foto Pexels

Aldi Novel Adilang is weer thuis na een hels avontuur. De 19-jarige Indonesiër dreef 49 dagen rond op de oceaan tot dat hij door een schip werd opgepikt. Adilang raakte vermist toen zijn vishut tijdens een storm loskwam en afdreef.

Het avontuur van Aldi Novel Adilang klinkt als iets waarover Hollywoodfilms worden gemaakt. De Indonesiër is nog maar 19 jaar oud, maar heeft wel 49 dagen alleen overleefd op de oceaan. Tien schepen zouden hem gepasseerd zijn voordat een Panamese schip hem uiteindelijk redde en weer aan wal bracht.

Aldi werkt al drie jaar als lampbeheerder op een drijvende visval zo’n 125 kilometer verwijderd van de kustlijn. Hij zit daar een hele week aan een stuk en moet ervoor zorgen dat de lampen blijven branden, zodat de vissen erop afkomen. Een keer per week krijgt hij eten, water en olie en wordt zijn vangst opgepikt. Maar bij een storm midden juli liep het fout.

Vissen eten en zeewater filteren

De hevige golven zorgden ervoor dat het touw en de boeien waarmee de hut vast hing het begaven en Aldi naar de oceaan afdreef. De tiener zat al snel door zijn voorraad eten en drinken heen en overleefde door vissen te vangen en ze klaarmaken door hout van zijn hut te verbranden. Hij dronk zeewater door zijn kleren om zoveel mogelijk zout tegen te houden.

Aan de lokale nieuwszender TribunManado zei Aldi dat hij dacht dat hij op het water zou sterven. Op een gegeven moment werd hij suïcidaal en overwoog hij om overboord te springen, maar toen herinnerde de tiener de raad van zijn ouders om te bidden in moeilijke tijden. Hij had een bijbel bij zich, dus focuste hij zich daarop.