Onbeschikbare kerncentrales - Minister Marghem analyseert de situatie

door
Belga
Leestijd 1 min.

Federaal minister van Energie Marie Christine Marghem (MR) analyseert de verschillende gegevens die ze binnenkrijgt over de energiebevoorrading. Begin volgende week maakt ze haar conclusie bekend, zegt haar kabinet. In november zal maar één van de zeven kerncentrales in ons land stroom leveren. Volgens het Planbureau is het daarom niet uitgesloten dat een aantal zones in ons land dan tijdelijk zullen afgeschakeld worden.

Minister Marghem zegt dat ze de situatie "op de voet volgt" en de verschillende gegevens die ze hierover binnenkrijgt "grondig analyseert". In de loop van de volgende dagen zal ze met een conclusie naar buiten treden.

Verschillende oppositiepartijen stelden zondag dat het beleid van de minister faalt. Marghem zelf wijst erop dat ze al heel wat initiatieven heeft genomen. Zo hebben de verschillende regeringen van ons land vorig jaar een energiepact ondertekend die de kernuitstap in 2025 mogelijk moeten maken. De windmolenparken op de Noordzee zullen goed zijn voor 2,2 gigawatt in 2020 en 4 gigawatt in 2030.

Om de sluiting van de kerncentrales mee op te vangen, mikt de regering ook op gascentrales. Om investeringen in zo'n gascentrales aan te trekken, heeft Marghem een capaciteitsvergoedingsmechanisme uitgewerkt. Dat systeem ligt nu ter goedkeuring voor bij de Europese Commissie.

bron: Belga