Vlaamse isolatiedag op veertien werven met na-isolatiewerken

door
Belga
Leestijd 2 min.

Bouwunie en de Vlaamse Confederatie Bouw organiseren vandaag/zaterdag in samenwerking met het Vlaams Energieagentschap de tweede Vlaamse isolatiedag. In elke Vlaamse provincie worden enkele werven opengesteld waar na-isolatiewerken van bestaande woningen worden getoond. Vlaanderen telt ongeveer drie miljoen woningen. De helft heeft geen geïsoleerde buitenmuren en bijna 1 op de 5 huizen heeft geen dakisolatie. Achtennegentig procent van de woningen voor 2006 voldoet niet aan de langetermijndoelstelling die de Vlaamse overheid heeft vooropgesteld. Tegen 2050 moet elke woning een EPC-waarde van 100 kWh/m²/jaar halen, terwijl vandaag een vrijstaande woning nog een gemiddeld EPC-cijfer van 398 heeft. Ook voor appartementen ligt er nog heel wat werk op de plank. Daar bedraagt het gemiddelde EPC-cijfer 295 kWh/m²/jaar, aldus de initiatiefnemers.

"De Vlaamse isolatiedag helpt om de kennis van de burger over energie-efficiëntie bij te spijkeren. Aannemers met kennis van zaken geven informatie over de bestaande premies, de verplichtingen en de verschillende materialen", zegt Marc Dillen, directeur-generaal van de Vlaamse Confederatie Bouw.

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) benadrukt dat alles bij energie-efficiëntie begint. "De goedkoopste energie is de energie die je niet gebruikt. Degelijke isolatie voor iedere woning in Vlaanderen is daarom een prioriteit. In ruil voor de investering krijg je meteen een lagere energiefactuur. Bovendien stijgt de waarde van je woning als die energiezuinig is."

Gebouwen vertegenwoordigen 40 procent van het energieverbruik en 36 procent van de CO2-uitstoot in de Europese Unie. De bouwsector heeft daarom een bijzonder groot potentieel om meer energie te besparen en een positieve bijdrage te leveren aan de klimaataanpak, aldus essenscia. De federatie wijst op de vele voordelen van kunststoffen als isolatiemateriaal.

In elke provincie worden zaterdag werven opengesteld. In groepjes van maximaal 20 worden bezoekers geïnformeerd over isolatietechnieken bij de energetische renovatie van een woning. Tussen 11 en 17 uur vinden op elke werf verschillende sessies plaats. Deelnemen is gratis, inschrijven is wel verplicht. Twee bezoekers aan één van de werven winnen een cheque van 500 euro om hun dak, muren of vloeren te laten isoleren door een van de deelnemende aannemers.

bron: Belga