Vier dagen van nationale rouw na scheepsramp in Tanzania

Vier dagen van nationale rouw na scheepsramp in Tanzania
Vier dagen van nationale rouw na scheepsramp in Tanzania

De Tanzaniaanse president John Magufuli heeft vrijdag vier dagen van nationale rouw afgekondigd na de scheepsramp met een ferry op het Victoriameer, waarbij minstens 131 doden vielen. De president heeft de arrestatie bevolen van de exploitanten van het schip, die te veel passagiers hadden toegelaten dan wettelijk toegelaten is. “De ferry MV Nyerere heeft een capaciteit van 25 ton goederen en 101 passagiers, maar het is duidelijk dat het passagiersaantal werd overschreden. Er zijn namelijk nog lichamen die nog niet geborgen zijn”, aldus de president in een toespraak op de openbare omroep TBC One.
De MV Nyerere, die wordt beheerd door het Tanzaniaanse agentschap voor elektronische en mechanische diensten, kapseisde donderdagnamiddag in het zuiden van het Victoriameer, op enkele tientallen kilometers van het eiland Ukara, zijn eindbestemming. Volgens getuigen raakte de ferry uit evenwicht toen de passagiers naar de voorkant van het schip gingen om zich klaar te maken om aan wal te gaan.
In het verleden zijn in de regio van de Grote Meren al verschillende scheepsrampen gebeurd door overvolle boten. Omdat het grootste deel van de passagiers niet kan zwemmen, loopt de dodentol vaak hoog op. Veel van de schepen op het Victoriameer zijn bovendien verouderd en slecht onderhouden.

Bron: Belga