Trump wil bewijzen van aantijgingen tegen zijn kandidaat voor het Hooggerechtshof

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Amerikaanse president Donald Trump eist bewijsmateriaal van de vrouw die zijn kandidaat voor het Hooggerechtshof beschuldigt van aanranding. In een tweet riep Trump professor psychologie Christine Blasey Ford uit California vandaag op om haar beweringen te staven. Hij twijfelt er niet aan dat Ford of haar "liefhebbende ouders" zich destijds rechtstreeks tot de bevoegde instanties zouden gewend hebben, indien de aanval op haar zo erg was zoals ze nu zegt, schreef Trump op Twitter. Hij roept haar daarom op om overeenkomstig bewijs voor te leggen zodat de datum, tijd en locatie van de aanval duidelijk zouden zijn.

Trump heeft Brett Kavanaugh als opperrechter voor het Supreme Court voorgesteld. De Amerikaanse Senaat moest zijn mogelijke aanstelling nog bekrachtigen. Kort voor die beslissing kwam Ford met ernstige beschuldigingen aan het adres van de omstreden conservatieve rechter op de proppen. Ze verklaarde dat Kavanaugh haar na een studentenfeest begin de jaren tachtig heeft geprobeerd te verkrachten. De rechter ontkent dat in alle talen.

Volgende week zouden beiden voor een commissie van de Amerikaanse Senaat een getuigenis moeten afleggen. Over de exacte voorwaarden en een datum voor een dergelijke hoorzitting wordt nog steeds onderhandeld.

Trump beschuldigt de Democraten er opnieuw van om van de zaak Ford gebruik te maken om de benoeming van Kavanaugh te vertragen. Hij sprak in een andere tweet van "linksradicale politici" die geen antwoorden willen, maar enkel uitstel en onheil voor ogen hebben. Hij hekelt ook het feit dat ze een onderzoek van de FBI over de zaak willen. "Waarom heeft 36 jaar geleden niemand de FBI gebeld?"

Bron: Belga