Slagers in Noord-Frankrijk zetten bewakingsagenten in

Slagers in Noord-Frankrijk zetten bewakingsagenten in
Foto Unsplash

Beenhouwers in Noord-Frankrijk zijn van plan om dit weekend een privébewakingsfirma in te schakelen om hun winkelpanden te beschermen tegen mogelijke acties van veganisten. Dat kondigde de voorzitter van de sectorfederatie, Laurent Rigaud, aan.

De spanningen tussen slagers en veganisten in het noorden van Frankrijk sluimeren al enkele maanden. Voor zaterdag zouden vier organisaties van veganisten via Facebook een nieuwe protestactie hebben aangekondigd. “We gaan onze winkels fysiek beschermen met een private bewakingsfirma. Het gaat om een abnormale situatie, maar één die wel noodzakelijk is”, aldus Rigaud.

Veganisten 

De bewakingsagenten zouden zaterdag overdag en in de nacht van zaterdag op zondag ingezet worden. Bij eerdere acties van veganisten, die geen dierlijke producten gebruiken, werden in Rijsel de ruiten van slagerijen en viswinkels vernield en werd er graffiti aangebracht. Zes mensen werden opgepakt.

Bij de politiediensten in de regio zegt men geen weet te hebben van nieuwe acties op zaterdag. “We zijn ook permanent waakzaam”, aldus een politiebron.