Wereldruiterspelen – Belgische jumpingploeg grijpt naast olympisch ticket

Het Belgische jumpingteam is er in navolging van de dressuur- en de eventingploeg niet in geslaagd om op de Wereldruiterspelen in het Amerikaanse Tryon een ticket voor de Olympische Spelen van Tokio 2020 te bemachtigen. Het kwartet Pieter Devos/Espoir, Jos Verlooy/Igor, Nicola Philippaerts/H&M Chilli Willi en Niels Bruynseels/Cas de Liberté Z hadden zich als eerste doel vooropgesteld om na de twee eerste proeven in de top 10 van de rangschikking te staan en zo door te stoten naar de finaleronde. Maar België eindigde op de elfde plaats, meteen het einde van het aantreden van de Belgische ploeg op deze Wereldruiterspelen. De eerste zes in de einduitslag van het landenklassement kwalificeren zich voor de Spelen in Tokio.
Na het jachtparcours op de eerste dag van de jumpingcompetitie stond België op de 13e plaats. Nicola Philippaerts mocht als tweede starter met H&M Chilli Willi het zware parcours van de tweede proef aanvatten. Hij ging eerst op de waterbak in de fout en ook op de dubbelsprong als voorlaatste hindernis liep het fout. De 8 strafpunten lieten niet onmiddellijk het beste verhopen.
Niels Bruynseels leek met Cas de Liberté Z het tij te kunnen keren, want hij kon de schade beperken tot 5 strafpunten nadat ook hij niet foutloos over de waterbak kon springen en net iets te laat binnen kwam. De waterbak werd vervolgens ook Jos Verlooy en Igor fataal en tot overmaat van ramp stootten zij nadien ook nog een balk af. Het duo sloot met 8 strafpunten de tweede ronde af.
Een nulronde van Pieter Devos en Espoir kon België nog in de finaleronde helpen, maar de 1m65 leek constant te hoog voor de 14-jarige BWP-ruin. Bij de derde hindernis, de muur, kwam dat al tot uiting want Espoir weigerde er te springen. Daarna stootte de combinatie nog drie balken af, telkens op een oxer.
Individueel mogen Nicola Philippaerts (27e), Niels Bruynseels (28e) en Jos Verlooy (44e) nog verder deelnemen omdat zij een plaats in de top 60 veroverden.

Bron: Belga