VS leggen China sancties op wegens aankoop Russische wapens

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Verenigde Staten hebben een afdeling van de Chinese defensie sancties opgelegd wegens de aankoop van Russische gevechtsvliegtuigen en raketten. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken laten weten. Washington verwijt het ontwikkelingsdepartement EDD en zijn directeur Li Shangfu grootschalige transacties te hebben gedaan. Concreet gaat het om gevechtsvliegtuigen van het type Su-35 alsook S-400-grondluchtraketsystemen. Ook 33 Russen die bij defensie en de geheime diensten werken, krijgen sancties opgelegd.

De Russische viceminister van Buitenlandse Zaken Sergej Riabkov heeft al laten weten dat de nieuwe sancties "de wereldstabiliteit" bedreigen. Hij beschuldigt er de VS van "met vuur te spelen".

De Amerikaanse regering vaardigde in 2017 een reeks strafmaatregelen uit tegen Rusland. Reden waren de rol van Moskou in het conflict in Oekraïne en de vermoede Russische beïnvloeding van de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Volgens Washington is door de sancties voor miljarden dollar uitvoer van Russische wapenuitrusting verhinderd. Wie zaken doet met personen of instellingen die op de Amerikaanse zwarte lijst staan, riskeert ook sancties.

Het S-400-raketsysteem is een ultramodern luchtafweersysteem die de Russische strijdkrachten wereldwijd commercialiseren.

bron: Belga