Provincies Antwerpen en Nederlands Limburg werken samen voor innovatieve glastuinbouw

Twaalf bedrijven en kenniscentra uit Vlaanderen en Nederlands Limburg gaan samen nieuwe technologieën uitwerken om de groente- en fruitteelt onder glas duurzamer en efficiënter te maken. Ze worden daarbij ondersteund door de provincie Limburg in Nederland en de provincie Antwerpen, waar bijna 50 procent van alle glastuinbouw in Vlaanderen plaatsvindt. Het interregionale project GLITCH kreeg een Europese subsidie van 2 miljoen euro voor de ondersteuning van nieuwe technologieën in de glastuinbouwsector. “Het probleem bij veel nieuwe technologieën is dat ze niet gebruiksklaar zijn”, zegt Antwerps gedeputeerde voor Landbouw en Innovatie Ludwig Caluwé vrijdag. “Er zijn nog tal van aanpassingen nodig voordat ze volwaardig kunnen functioneren op een bedrijf.”
Daarom willen de provincies de nieuwe technologieën van bij de ontwikkeling volgen. Ze gaan daarvoor samenwerken met twaalf Belgische en Nederlandse partners, waaronder de universiteiten van Antwerpen en Gent. De centra gaan innovaties bekijken rond energieverbruik, CO2-uitstoot en de efficiënte omgang met hulpbronnen. De focus ligt daarbij op de teelt van tomaten, komkommers, aardbeien en sla.
De samenwerking voor innovatie over de grenzen heen is volgens Caluwé zeldzaam in de land- en tuinbouwsector, maar kan erg waardevol zijn. “Onze Nederlandse collega’s beschikken over heel wat technologische bagage. Door de krachten te bundelen gaan we ongetwijfeld tot mooie, praktijkklare innovaties komen.”

bron: Belga