Ryanair-topman O'Leary gesteund door aandeelhouders ondanks onrust bij personeel

door
Belga
Leestijd 1 min.

Ryanair-topman Michael O'Leary heeft vandaag tijdens de algemene aandeelhoudersvergadering van de Ierse lagekostenmaatschappij de steun gekregen van de aandeelhouders, ondanks de recente stakingen door piloten en cabinepersoneel waardoor honderden vluchten geannuleerd moesten worden. De vakbonden hadden de aandeelhouders gevraagd om tijdens de vergadering een wijziging van de managementstijl en het tewerkstellingsmodel te vragen. O'Leary zag zich gesteund door 98,5 procent van de aandeelhouders. "De raad van bestuur wil dat ik mijn contract verleng", aldus de topman. Ook voorzitter David Bonderman ziet zijn positie gesteund door 70,5 procent van de aandeelhouders.

De marketingdirecteur van Ryanair, Kenny Jacobs, had dinsdag nog gezegd dat O'Leary volgens hem nog eens vijf jaar aan het roer zou blijven staan, maar de Duitse pilotenvakbond Vereinigung Cockpit had de aandeelhouders van Ryanair opgeroepen om te stemmen voor nieuw leiderschap.

Stakingen door de piloten en het cabinepersoneel in heel Europa hebben geleid tot honderden geannuleerde vluchten tijdens het zomerseizoen en bijgevolg een daling van het aandeel Ryanair.

De vakbonden van het cabinepersoneel uit België, Spanje, Portugal en Nederland plannen op 28 september "de grootste staking uit de geschiedenis van Ryanair". De piloten in Italië zullen zich aansluiten bij de actie. Het Italiaanse cabinepersoneel heeft afgezien van de staking nadat een akkoord bereikt werd met Ryanair over betere loon- en arbeidsvoorwaarden.

Bron: Belga