Regering-Bourgeois maakt zich op voor laatste Septemberverklaring

door
Belga
Leestijd 2 min.

Maandag gaat in het Vlaams Parlement het nieuwe parlementaire jaar officieel van start met de Septemberverklaring, de laatste van de regering-Bourgeois voor deze legislatuur. Met twee verkiezingen in aantocht, de lokale op 14 oktober 2018 en de Vlaamse, federale en Europese op 26 mei 2019, wordt het sowieso een atypisch parlementair jaar. Terwijl partijen en politici over heel het land zich opmaken voor de lokale stembusslag van 14 oktober, buigt de Vlaamse regering zich de komende dagen over de begroting voor 2019 en over de Septemberverklaring, zeg maar de jaarlijkse 'State of the Union' van de Vlaamse minister-president in het parlement.

Hoewel er de voorbije dagen en weken al wat vergaderingen in de commissies geweest zijn, is die Septemberverklaring toch de officiële start van het parlementaire jaar in het Vlaamse halfrond.

Tijdens die openingszitting wordt traditiegetrouw het Bureau verkozen en spreekt de voorzitter het parlement toe. Normaal gezien wordt het de laatste openingstoespraak van voorzitter Jan Peumans (N-VA).

Onder de 124 parlementsleden zal maandag ook een nieuw gezicht zitten. In de Open Vld-fractie zal Franc Bogovic de plaats innemen van Ann Brusseel. Zij nam in juli 2018 ontslag als Vlaams parlementslid om directeur te worden bij de Erasmushogeschool Brussel. Haar vervanger Bogovic zal op 24 september de eed afleggen.

Na de Septemberverklaring volgt traditiegetrouw een persconferentie van de Vlaamse regering in de Frans Masereelzaal, waar de hoofdlijnen van de begroting worden toegelicht. En op woensdag 26 september is er dan het debat over de Septemberverklaring, gevolgd door een stemming.

Het laatste jaar van een legislatuur is altijd een atypisch parlementair jaar, maar door de combinatie met de nakende gemeenteraadsverkiezingen wordt het wellicht een extra kort en bijzonder werkjaar. Zo is het bijvoorbeeld uitkijken of de lokale verkiezingen een stoelendans zullen veroorzaken in het parlement. En welke impact zullen de verkiezingen van 2019 en de bijhorende campagnes hebben op de werking van het parlement en van de regering-Bourgeois? Minister-president Geert Bourgeois wil alvast graag dat zijn ploeg doorwerkt tot de laatste dag. Maar het blijft afwachten hoe ver de verkiezingen van 2019 hun schaduw zullen vooruit werpen.

bron: Belga