Lid Pussy Riot dat waarschijnlijk vergiftigd werd, onderzocht dood van drie journalisten

Lid Pussy Riot dat waarschijnlijk vergiftigd werd
Lid Pussy Riot dat waarschijnlijk vergiftigd werd

Pjotr Verzilov, het lid van Pussy Riot dat waarschijnlijk vergiftigd werd, probeerde een onderzoek te voeren naar de dood van drie Russische journalisten in de Centraal-Afrikaanse Republiek. Volgens de punkband is er een verband tussen de vermoedelijke vergiftiging en dat onderzoek. De drie journalisten werden op 30 juli doodgeschoten in het Afrikaanse land, waar ze een onderzoek voerden naar een geheime groep Russische huursoldaten. Ze werkten voor een nieuwsmedium dat gefinancierd wordt door Kremlin-opposant Michail Chodorkovski.
Volgens Nadejda Tolokonnikova, Pussy Riot-militante en ex-vrouw van Verzilov, had Verzilov een dag voor hij ziek werd van een van zijn contacten in de Centraal-Afrikaanse Republiek informatie gekregen over de moorden.
“We denken dat (de betrokkenheid van Verzilov bij het onderzoek) een mogelijk scenario is, aangezien hij van belang zou kunnen zijn voor de Russische inlichtingendiensten of de staatsstructuren, waaronder die in de Centraal-Afrikaanse Republiek”, zei ze aan onafhankelijke televisiezender Dojd.
De Russisch-Canadese Verzilov werd opgenomen in een ziekenhuis in Moskou nadat hij op 11 september ziek werd na een hoorzitting in een Russische rechtbank. Hij werd afgelopen weekend naar Berlijn overgebracht, en op dinsdag verklaarden Duitse artsen dat de man waarschijnklijk vergiftigd werd.
Naast de theorie over de drie journalisten, hebben vrienden en aanhangers van Verzilov ook een mogelijke band tussen de vermoedelijke vergiftiging en een protestactie op het WK Voetbal aangehaald.

Bron: Belga