Geneticus Jean-Jacques Cassiman wint Loopbaanprijs Wetenschapscommunicatie

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Leuvense genetica-expert Jean-Jacques Cassiman heeft de Loopbaanprijs Wetenschapscommunicatie in de wacht gesleept. Dat meldt de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten (KVAB) vandaag. Op de erelijst volgt professor Cassiman kankerexpert Filip Lardon op. "Cassiman vervulde een pioniersrol op het gebied van de genetica en het informeren van een breed publiek daaromtrent. Met de oprichting van het Fonds Zeldzame Ziekten en Weesgeneesmiddelen breekt hij een belangrijke lans voor miljoenen patiënten", meldt de KVAB. De organisatie reikt de prijs jaarlijks uit samen met de Jonge Academie.

Volgens de KVAB krijgt Cassiman de prijs voor zijn jarenlange inzet om het grote publiek te informeren over genetica. "Hij slaagde erin een breed spectrum aan technische onderwerpen te vertalen naar een niet-wetenschappelijk publiek: genetica in kankeronderzoek en geneeskundige behandelingen, DNA-analyse in rechtszaken, het opsporen en behandelen van zeldzame ziekten ... Tegelijkertijd vroeg hij aandacht voor de maatschappelijke impact van genetische testen."

De prijsuitreiking vindt plaats op 27 november in het Paleis der Academieën in Brussel. Cassiman zal er niet alleen op het podium staan. Twintig onderzoekers en/of onderzoeksteams uit allerhande domeinen van de wetenschap ontvangen een Jaarprijs voor hun "creatieve en toegankelijke wetenschapscommunicatie".

Een van de laureaten van de Jaarprijs is bijvoorbeeld de Gentse historicus Koen Aert, voor 'Kinderen van de Collaboratie' (documentaire, boek en online platform). Het publiek kan via de website van wetenschapsmagazine EOS een van de twintig verkiezen tot publieksfavorieten.

bron: Belga