Europa League - Standard, Anderlecht en Racing Genk op jacht naar punten in Europa League-groepsfase

door
Belga
Leestijd 2 min.

Met Standard Luik, RSC Anderlecht en Racing Genk moeten donderdagavond de drie Belgische vertegenwoordigers op de openingsspeeldag in de groepsfase van de Europa League aan de slag. Voor Anderlecht wordt dat het Europese debuut dit seizoen. De Belgische recordkampioen werd derde in de competitie, maar kreeg een rechtstreeks ticket voor de groepsfase omdat Bekerwinnaar Standard als vicekampioen naar de voorrondes van de Champions League moest en daar al snel kennismaakte met de superioriteit van Ajax.

Net als voor Racing Genk kwam er voor paars-wit geen onhaalbare loting uit de bus. In groep D start het team van Hein Vanhaezebrouck met een verplaatsing naar de Slovaakse landskampioen Spartak Trnava, daarna volgen nog duels met het Kroatische Dinamo Zagreb en de Turkse topclub Fenerbahçe, die in eigen land zijn start gemist heeft. De top twee van elke groep stoot echter door naar de zestiende finales en dus is Anderlecht aan zijn status verplicht zich te kwalificeren. Bovendien biedt de verplaatsing naar Slovakije het nieuwe Anderlecht de kans zich te herlanceren, nadat er na een nochtans goeie competitiestart een één op negen genoteerd werd in de Jupiler Pro League.

Racing Genk kan in groep I dan weer met vertrouwen toeleven naar de start van de groepsfase. Genk verloor nog geen enkele keer dit seizoen, legde Europees een foutloos parcours af, is de ploeg in vorm en tankte onlangs nog vertrouwen met een zege in de topper tegen Anderlecht. Toch is Genk-coach Philippe Clement op zijn hoede voor Malmö, dat onder zijn nieuwe coach al achttien wedstrijden ongeslagen is. "Malmö heeft ervaring, is goed georganiseerd en beschikt over enkele spelers die het verschil kunnen maken. Rosenberg, de wingbacks... het gevaar komt van overal. Ik zet ze ongeveer op hetzelfde niveau als Genk, Sarpsborg schat ik dan weer iets lager in. Voor de tweede plaats in de groep zal het een gevecht worden tussen deze clubs. Besiktas is duidelijk de favoriet, maar dat neemt niet weg dat we ook tegen hen willen winnen."

Van de drie Belgische clubs staat Standard in groep J voor de lastigste opdracht met FC Sevilla, Krasnodar en Akhisar. Bovendien te beginnen met een verplaatsing naar Europa League-specialist Sevilla, dat de EL drie keer op rij (2014-2016) wist te winnen. Bovendien geraakt de motor in de eigen competitie maar moeilijk op gang en bezorgde het scoreloos gelijkspel van afgelopen weekend tegen Charleroi coach Michel Preud'homme nog wat meer kopzorgen.

bron: Belga