Vliegtuigpassagiers bloeden uit oren door foutje

Jet Airways
AFP / Sajjad HUSSAIN

Vliegtuigen zijn voor veel mensen al een horrorlocatie op zich: er kan van alles fout gaan en je hebt er zelf geen controle over. Zo kan bijvoorbeeld de luchtdruk wegvallen in de cabine. In dat geval komen er kapjes naar beneden waar je – vooral rustig – door moet ademen. Maar in Indië stelde het vliegtuigpersoneel van Jet Airways zelf even de verkeerde cabinedruk in, waardoor passagiers aan boord begnnen te bloeden uit hun neus én oren.

De passagiers van het Indiase toestel beleefden enkele angstige momenten. Bij 30 van de 166 passagiers kwam er bloed uit de oren en de neus, meldt burgerluchtvaartautoriteit DGCA in de krant Hindustan Times. Andere inzittenden kregen alleen last van hoofdpijn.

Fout van bemanning

Het probleem ontstond door een fout van de bemanning, die blijkbaar was vergeten het juiste systeem te activeren. Toen de piloot dat door had, besloot hij terug te keren naar Mumbai. Gewonde passagiers kregen onmiddellijk medische hulp op het vliegveld. Luchtvaartmaatschappij Jet Airways zegt dat de bemanningsleden die de cockpit bemanden, voorlopig op non-actief zijn gesteld.

De directie van Jet Airways liet na het terugkeren van de vlucht weten dat “alle passagiers veilig uit het vliegtuig zijn gekomen en naar de terminal zijn gebracht, waar zij met klachten eerste hulp hebben ontvangen.”