Zeven gedetineerden sterven bij muiterij in Braziliaanse gevangenis

door
Belga
Leestijd 1 min.

Zeven gedetineerden zijn gisteren om het leven gekomen bij een opstand na een mislukte ontsnappingspoging in een gevangenis in de Braziliaanse deelstaat Pará. Dat hebben de autoriteiten bekendgemaakt. Zestien gedetineerden probeerden zonder succes, via een luchtpijp, te ontsnappen uit een strafinrichting in Altamira. De ochtendlijke uitbraakpoging werd door camera's opgemerkt en liep zo spaak.

Dat ontketende een muiterij waaraan zowat 120 gedetineerden deelnamen. Een zaal met generatoren werd in brand gestoken. Ook een deel van de cellen, de ziekenboeg en het secretariaat van de gevangenis werden vernield.

Zes gedetineerden kwamen om tijdens de muiterij, gedood door andere gedetineerden. Een zevende slachtoffer overleed aan zijn brandwonden.

De gevangenen die in opstand kwamen eisten een snellere rechtspraak, betere levensomstandigheden en de vervanging van de gevangenisdirecteur. De instelling heeft een capaciteit van 208 plaatsen maar huisvest 374 gedetineerden.

Brazilië telt wereldwijd de derde grootste gevangenisbevolking. In juni 2016 werden 726.712 gedetineerden geteld, zowat het dubbel van het aantal beschikbare plaatsen.

Bron: Belga