Schild & Vrienden - Opnieuw huiszoekingen in onderzoek naar Schild & Vrienden

door
Belga
Leestijd 1 min.

Er zijn woensdag opnieuw huiszoekingen uitgevoerd in het kader van het onderzoek naar de extreemrechtse groepering Schild & Vrienden. Dat meldt Het Nieuwsblad op gezag van het parket van Oost-Vlaanderen. Bij de circa 15 huiszoekingen werden onder meer gsm's en computers in beslag genomen. Naar verluidt vond een deel van de huiszoekingen plaats bij studenten.

Schild & Vrienden kwam twee weken geleden in opspraak door een uitzending van het VRT-programma "Pano", waaruit bleek dat leden van de groep in geheime groepen racistische en antisemitische boodschappen delen. Het parket opende een onderzoek, en kort na de uitzending werd bij Schild & Vrienden-voorzitter Dries van Langenhove ook al een huiszoeking uitgevoerd.

Naar aanleiding van de uitzending werd Van Langenhove geschorst van de UGent en verschillende leden van Schild & Vrienden die op partijlijsten voor de gemeenteraadsverkiezingen stonden, stapten op. Ook werden vier leden van de groep uit de Vlaamse Jeugdraad ontslagen.

Aan de UGent vindt nog steeds op dinsdag 25 september een betoging plaats tegen Schild & Vrienden, werd aan Belga bevestigd. Een actie op 6 september, de dag na de "Pano"-uitzending, lokte een 600-tal deelnemers.

Van Langenhove haalt woensdag via filmpjes op de sociale media trouwens nog hard uit naar onder meer de VRT, die volgens hem een "trial by media" heeft gevoerd tegen zijn organisatie.

bron: Belga