EU moet meer doen op vlak van terrorisme, werkloosheid en milieu

door
Belga
Leestijd 2 min.

De EU moet meer doen op het vlak van terrorisme, werkloosheid en het milieu. Dat blijkt uit de resultaten van een nieuwe Eurobarometer. In België vindt meer dan de helft van de respondenten dat de EU onvoldoende doet op het vlak van migratie, werkloosheid, belastingfraude en milieubescherming. Veel Europeanen blijken ontevreden over het EU-beleid op een aantal terreinen. Maar de tevredenheid is wel toegenomen tegenover de vorige enquête in april 2016.

Zo vindt 57 procent van de respondenten dat de EU onvoldoende doet op het vlak van terreurbestrijding. In april 2016 ging het nog om 69 procent van de ondervraagden. Verder vindt 58 procent dat de EU onvoldoende doet op het vlak van migratie. Vorige keer was dat nog 66 procent. En ook op het vlak van werkloosheidsbestrijding is er beterschap. Zo geeft 59 procent van de bevraagden het EU-beleid op dat vlak nog wel een onvoldoende, maar in april 2016 lag dat cijfer nog een stuk hoger (69 procent).

Specifiek voor België blijkt dat meer dan de helft van de respondenten vindt dat het EU-beleid op het gebied van migratie (57 procent) ontoereikend is, net als op het vlak van werkloosheid (55 procent), de aanpak van belastingfraude (56 procent) en milieubescherming (54 procent).

De tevredenheid van de Belg over het EU-beleid is wel toegenomen. Zo bestempelt 42 procent van de respondenten het EU-beleid op het vlak van terreurbestrijding als adequaat. Twee jaar geleden was dat amper 21 procent. En ook op het vlak van buitenlands beleid (15 procentpunten), economisch beleid (14 procentpunten) en bescherming van de buitengrenzen (13 procentpunten) is er een duidelijke verbetering.

bron: Belga