Nieuw persoonlijkheidstype ontdekt

Nieuw persoonlijkheidstype ontdekt
Foto Max Pixel

Al sinds mensenheugenis proberen mensen te achterhalen wat voor type persoon ze zijn. Zo trachtten de Grieken dat te weten te komen met behulp van sterrenbeelden. Tegenwoordig vissen mensen het uit via testjes in de roddelblaadjes. Maar nu is er ook een wetenschappelijke studie die stelt dat mensen opgedeeld kunnen worden in vier persoonlijkheidstypes, waarvan ééntje gloednieuw is. 

“Dit is een zeer indrukwekkende studie”, steekt Richard Robins van wal. Robins is een sociale psycholoog aan de Universiteit van Californië. Hij bestudeert de menselijke persoonlijkheid al decennialang. “Tot nu toe maakte het onderzoeksveld gebruik van uiteenlopende methoden en datasets. Het was dus hoog tijd dat daar verandering in zou komen.”

Methoden standaardiseren

Nadat onderzoekers jaren zijn bezig geweest om de methoden te standaardiseren, zijn westerse psychologen tot de conclusie gekomen dat mensen vijf grote persoonlijkheidskenmerken hebben: neurotisch, extravert, open, begrip- en berouwvol. Afhankelijk van de combinatie kunnen deze kenmerken onderverdeeld worden in drie brede persoonlijkheidstypes: veerkrachtig, controlegericht en chaotisch.

Doorsnee

Uit een nieuw, grootschalig onderzoek van de Northwestern University is nu nog een vierde type naar voren gekomen: het doorsnee-type. Deze types scoren hoog wat betreft openheid en extraversie, maar zijn niet neurotisch en hebben een eerder stabiele persoonlijkheid. Onderzoekers geloven dat de meeste mensen uiteindelijk bij dit type geplaatst kunnen worden.