Meer dan 240 stad- en gemeentehuizen zondag open voor orgaandonatie

door
Belga
Leestijd 1 min.

Meer dan 240 stad- en gemeentehuizen zetten zondag 23 september hun deuren open voor donorregistratie. Dat meldt Medialaan, de moederholding boven de commerciële zender VTM, dinsdagavond. Het VTM-programma "Make Belgium Great Again" ging dinsdagavond van start. Presentatrice Frances Lefebure wil in het programma van België een betere plek maken en bracht dinsdag orgaandonatie onder de aandacht, met als doel om zo veel mogelijk mensen te overtuigen om zich te registreren.

In de uitzending getuigden drie mensen over hun nood aan een levensreddende orgaantransplantatie. "In principe is iedereen orgaandonor", vertelde de 25-jarige Tom, die al 2,5 jaar op een nieuw hart wacht. "Maar bij een overlijden is het voor de naasten vaak een te moeilijke beslissing om de organen van de overledene toch af te staan."

"Je registreren als orgaandonor vraagt letterlijk 5 minuutjes tijd", benadrukte Lefebure. "Maar daarmee kan je wel mensenlevens redden. Deze actie is voor íedereen die op dit moment op een levensnoodzakelijk orgaan wacht, voor alle 1.212 wachtenden."

Volgens Medialaan zetten meer dan 240 steden en gemeenten komende zondag uitzonderlijk hun deuren open.

bron: Belga