Groei voor stedelijk en gemeentelijk onderwijs

door
Belga
Leestijd 1 min.

Begin september starten 180.070 leerlingen in stedelijke of gemeentelijke basis- of secundaire scholen in Vlaanderen en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Vorig jaar waren het er op dit moment 179.090. De cijfers zijn gebaseerd op een eerste telling en werden verzameld door AGODI, Agentschap voor Onderwijsdiensten. De officiële telling wordt in februari gevoerd. "Bij heel wat schoolopeningen kon ik vaststellen dat steden en gemeenten geïnvesteerd hebben in actuele, vaak multifunctionele infrastructuur die sterk pedagogisch werken bevordert", zegt Patriek Delbaere, algemeen directeur OVSG, de koepelorganisatie van het stedelijk en gemeentelijk onderwijs. "Lokale besturen nemen hun verantwoordelijkheid, zodat de leerlingen van hun gemeente of stad een plek vinden in de school van hun keuze. Ouders waarderen dat en kiezen bewust voor de school in de buurt."

Op dit moment zijn er in het stedelijk en gemeentelijk basisonderwijs in totaal 158.443 kinderen (gewoon en buitengewoon basisonderwijs samen), ook dit jaar opnieuw een stijging. Steden en gemeenten zijn de grootste aanbieder van openbaar basisonderwijs. Als ouders kiezen voor 'officieel' onderwijs, dan is dat in bijna 60 percent van de gevallen in een stedelijke of gemeentelijke school.

Ook in het secundair onderwijs is er dit schooljaar een stijging, vooral in de eerste graad. Ondanks de brede promotie voor STEM-richtingen, stijgt het aantal leerlingen in onze TSO-scholen niet. Voor het deeltijds kunstonderwijs en het volwassenenonderwijs kunnen cursisten zich inschrijven tot eind september. Die cijfers worden later bekendgemaakt.

bron: Belga