Gebruik van Antwerpse Velo's blijft stijgen, vooral binnenstad populair

door
Belga
Leestijd 1 min.

De uitbreiding van het Antwerpse deelfietsensysteem Velo naar het gebied buiten de Singel in 2016, heeft geleid tot een toename van het aantal ritten met 78 procent. Dat heeft de stad Antwerpen bekendgemaakt. Opvallend is wel dat het gebruik binnen de Singel veel hoger ligt dan erbuiten, waardoor de extra ritten voor meer druk op de haltes in de binnenstad zorgen. Het aantal jaarabonnementen steeg eveneens fors, met 74 procent. Momenteel zijn er net geen 60.000 actieve jaarkaarten. Gemiddeld onderneemt elke abonnee maandelijks tien ritten met een Velo. Dat brengt het maandelijks aantal ritten in totaal op 638.154 ritten. Dat succes brengt heel wat extra drukte aan de Velo-haltes met zich mee: vooral de stations binnen de Leien staan om die reden soms leeg, terwijl onder meer aan het Centraal Station de haltes het grote aantal pendelaars soms moeilijk aankunnen.

Om die problemen aan te pakken, zijn er dit jaar verschillende stations in de binnenstad uitgebreid en rijden er meer wagens rond die Velo's weghalen van volle stations en lege weer aanvullen. Het stadsbestuur hoopt echter dat gebruikers de fietsen ook vaker gaan gebruiken buiten de Singel.

"Velo is ondertussen goed ingeburgerd en met de uitbreiding naar de districten kunnen bewoners van de 20ste-eeuwse gordel nu ook genieten van het comfort van de deelfiets", reageert mobiliteitsschepen Koen Kennis (N-VA). "Velo-gebruikers maken meer gebruik van de fietsen, want we zien het aantal ritten dat een abonnee maakt stijgen."

bron: Belga