Werknemers Nederlandse netbeheerders verdienen meer dan minister

door
Belga
Leestijd 1 min.

Bij de Nederlandse netbeheerders werken minimaal 35 mensen die méér verdienen dan een minister. De linkse oppositie in de Tweede Kamer is woedend, meldt het Algemeen Dagblad. Netbedrijf Alliander, voornamelijk actief in Noord-Holland en Gelderland, betaalde vorig jaar vijftien mensen boven de ministersnorm, toen 181.000 euro. Het gaat niet alleen om bestuurders en directeuren, maar ook om medewerkers en een adviseur.

Het netbedrijf beloofde eerder dat er géén nieuwe topsalarissen zouden worden uitgedeeld. Uit het jaarverslag blijkt echter dat twee nieuwe werknemers een salaris boven de ministersnorm hebben gekregen. Ook kwamen vier personen door een loonsverhoging boven de norm uit.

Het is niet verboden om medewerkers een dergelijk salaris te betalen. De Wet Normering Topinkomens, die de beloningen in de (semi)publieke sector regelt, geldt alleen voor bestuurders.

Ook andere netbeheerders nemen de ruimte die de wet hen biedt. Enexis heeft twaalf mensen in dienst die meer verdienen dan een minister. Stedin: acht. Bij ­Enduris verdiende minimaal één persoon meer dan 181.000 euro.

bron: Belga