Seoel tempert verwachtingen van top tussen Korea’s

Seoel tempert verwachtingen van top tussen Korea's

De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in is van plan denuclearisatie bovenaan de agenda te plaatsen van de top tussen Noord- en Zuid-Korea, verklaarde zijn woordvoerder vandaag. Tegelijk werd geprobeerd de verwachtingen over de top wat te temperen, aangezien bij de vorige bijeenkomsten weinig vooruitgang werd geboekt. “We kunnen niet voorspellen hoe succesvol het resultaat zal zijn”, aldus woordvoerder Im Jong Seok. Im zei dat het zelfs niet duidelijk is of er een verklaring zou komen op het einde van de bijeenkomst, moest het tot een akkoord komen.

Moon reist morgen met een delegatie van meer dan 200 mensen naar de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang, om er nog diezelfde dag de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un te ontmoeten. De twee leiders zullen bespreken hoe de relaties tussen de twee Korea’s verbeterd kunnen worden, en hoe de militaire spanningen kunnen worden verminderd. De top zal drie dagen duren.

Op eerdere bijeenkomsten in april en mei zei Kim aan Moon dat hij bereid was afstand te doen van zijn nucleair arsenaal. Kim verkondigde dezelfde boodschap aan de Amerikaanse president Donald Trump, die hij ontmoette in juni. Tot nu toe heeft Kim echter nog niets gezegd over hoe hij dat wil doen, en tegen wanneer. Het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) heeft ook geen indicaties van een afbouw van het Noord-Koreaanse nucleaire programma sinds de ontmoeting met Trump.

bron: Belga