Mattis in Macedonië om Russische beïnvloeding bij referendum tegen te gaan

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Amerikaanse minister van Defensie Jim Mattis is vandaag in Skopje aangekomen om het "ja"-kamp te steunen bij het referendum over de naamsverandering van Macedonië. Met zijn bezoek wil hij wat hij "de Russische beïnvloedingscampagne" noemt tegengaan. Op 30 september moeten de Macedoniërs zich uitspreken over de naamsverandering van hun land naar "Noord-Macedonië", zoals dat in een in juli ondertekende overeenkomst met Griekenland staat. Al sinds de voormalige Joegoslavische Republiek in 1991 onafhankelijk werd, verzet Griekenland zich tegen de naam Macedonië, omdat dat ook een Griekse provincie is. Het akkoord tussen Griekenland en Macedonië maakt ook de weg vrij voor de integratie van Macedonië in de NAVO en voor het openen van de toetredingsonderhandelingen bij de Europese Unie.

Het goedkeuren van de naamswijziging is "erg belangrijk (...) voor degenen van wie het leven kan worden veranderd door opportuniteiten op het vlak van economie en veiligheid temidden van (...) 30 democratische landen", zei Mattis in een verklaring op het vliegtuig dat hem naar de Macedonische hoofdstad bracht.

"De beslissing is aan onze Macedonische vrienden", voegde hij er wel meteen aan toe. "En wat hun keuze ook is, (...) wij zullen die respecteren".

Mattis zal in Macedonië een ontmoeting hebben met zijn collega Ludmila Sekerinska en premier Zoran Zaev, de architect van het akkoord met Griekenland. Hij zal ook een gesprek hebben met de Macedonische president Gjorgje Ivanov, die tegen het akkoord is.

Washington beschuldigt Rusland, dat erg gekant is tegen een uitbreiding van de NAVO naar Oost-Europa en de Balkan, ervan de Macedoniërs er via een desinformatiecampagne van te willen weerhouden om te gaan stemmen.

Bron: Belga