Man die agent neerstak en neergeschoten werd aan Maximiliaanpark is 43-jarige Belg

door
Belga
Leestijd 2 min.

De man die vanochtend aan het Maximiliaanpark in Brussel een agent neerstak en werd neergeschoten, is een 43-jarige Belg van Egyptische origine. Dat meldt het Brusselse parket. De man, A.E., heeft een referentieadres bij het OCMW, maar is naar alle waarschijnlijkheid dakloos. Het gaat dus niet om een transmigrant of een man zonder geldige verblijfsdocumenten. De man raakte bij het incident zwaargewond maar zijn toestand zou intussen gestabiliseerd zijn, al kon hij nog niet verhoord worden. Volgens parket en politie voerden agenten van de Brusselse lokale politie een controleactie uit in de omgeving van het Maximiliaanpark, zoals de voorbije weken regelmatig gebeurt. Ter hoogte van huisnummer 59 op de Antwerpsesteenweg stootten de agenten op de man die lag te slapen. Toen ze hem wakker maakten en vroegen te vertrekken, keerde de man zich meteen tegen de agenten en toonde een mes.

"De agenten sommeerden hem meermaals het mes te laten vallen en maakten gebruik van hun pepperspray toen hij dat niet deed", zegt Ine Van Wymersch van het Brusselse parket. "Ook na het gebruik van de pepperspray liet de man zijn mes niet vallen maar viel hij één van de agenten aan. Die raakte daarbij lichtgewond aan het hoofd. Een andere agent opende daarop het vuur en vuurde drie schoten af."

De man met het mes werd in de borst en het been getroffen en in kritieke toestand overgebracht naar het ziekenhuis. Daar heeft zijn toestand zich intussen gestabiliseerd, al kon hij nog niet verhoord worden.

Het Brusselse parket heeft twee onderzoeken geopend, één naar de aanval met het mes en één naar het schietincident.

bron: Belga