Gezondheidsindicator vergelijkt gemeenten op vlak van verkeersveiligheid en luchtkwaliteit

door
Belga
Leestijd 2 min.

Lokale besturen kunnen voortaan de gezondheidsimpact van het wegverkeer in hun gemeente makkelijk vergelijken met die van andere gemeenten. Het Agentschap Zorg en Gezondheid introduceert namelijk een instrument dat laat zien hoe elke Vlaamse gemeente zich op vlak van luchtverontreiniging, geluidshinder, verkeersongevallen en actieve mobiliteit verhoudt ten opzichte van andere gemeentes. Zo zien lokale besturen in één oogopslag op welke parameters ze best inzetten om de impact van het wegverkeer op de gezondheid van de inwoners te verbeteren. "De lokale gezondheidsindicator mobiliteit geeft nu een eerste meting. Iedere gemeente kan zichzelf vergelijken met gelijkaardige gemeenten, zijn eigen inzicht aanscherpen en kiezen waarop de komende jaren ingezet wordt. We hopen zo een dialoog op te starten in en tussen gemeentes, om op zoek te gaan naar frisse ideeën en concrete initiatieven", zegt milieugezondheidsdeskundige Stefan Acke van Zorg en Gezondheid.

Wie met het instrument aan de slag gaat ziet bijvoorbeeld onmiddellijk dat Antwerpen op vlak van luchtkwaliteit nog heel wat werk voor de boeg heeft - slechts 0,6 procent van de andere Vlaamse gemeenten scoort slechter - terwijl de stad op vlak van verkeersveiligheid dan weer één van de betere leerlingen is. Oostende presteert vrij goed op vlak van luchtkwaliteit en doet het ook niet al te slecht wat betreft verkeersveiligheid, maar neemt best de problematiek van geluidshinder even onder de loep.

Kiezen we er lukraak enkele kleinere gemeenten uit dan blijkt Maldegem vooral pover te scoren op vlak van verkeersveiligheid (slechts 14 procent doet slechter). Inwoners van Bree kunnen zich in vergelijking met anderen beroepen op een goede luchtkwaliteit en niet al te veel problemen met geluidshinder, maar ook hier laat de verkeersveiligheid te wensen over. Temse behoort voor geen enkele parameter tot de beste helft van de klas, maar moet vooral op vlak van luchtkwaliteit en geluidshinder het gros van de andere Vlaamse gemeenten laten voorgaan. Omgekeerd blijkt het bijvoorbeeld goed wonen in Kalmthout, waar in vergelijking met de meeste andere gemeenten het verkeer veiliger, de luchtkwaliteit beter en de geluidshinder minder is.

Wie zijn of haar eigen gemeente zelf aan een vergelijkingstoets wil onderwerpen kan terecht op de website https://www.zorg-en-gezondheid.be/luchtverontreiniging-en-geluid-gezondh....

bron: Belga