Europees commissaris Maros Sefcovic wil Spitzenkandidat voor socialisten worden

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Slovaakse eurocommissaris en vicevoorzitter van de Europese Commissie Maros Sefcovic stapt in de race om de Spitzenkandidat van de Europese socialisten te worden. Dat heeft hij vandaag bekendgemaakt. Met Sefcovic heeft de Partij van Europese Socialisten (PES) haar eerste kandidaat-Commissievoorzitter. Het is nog niet duidelijk welke sociaaldemocratische politici geïnteresseerd zijn om de handschoen tegen hem op te nemen. De naam van de Nederlandse eurocommissaris Frans Timmermans doet in ieder geval al een tijd de ronde.

Sefcovic (52) is een oudgediende in de Europese Commissie. Onder voorzitter José Manuel Barroso was hij korte tijd commissaris bevoegd voor Onderwijs en Cultuur, om vervolgens tussen 2010 en 2014 in te staan voor het personeelsbeleid van de Commissie. Sinds 2014 is hij in de Commissie-Juncker bevoegd voor Energie.

Met het Spitzenkandidat-systeem schuiven de verschillende politieke families een kandidaat naar voor om na de Europese verkiezingen de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie te worden. Elke Spitzenkandidat is ook het gemeenschappelijke uithangbord van zijn of haar partij tijdens de campagne in de verschillende lidstaten. Voor de Europese Volkspartij (EVP), die volgens de peilingen een goede kans maakt om na de verkiezingen opnieuw de grootste fractie te vormen in het Europees Parlement, heeft de Duitser Manfred Weber (CSU) zijn kandidatuur al ingediend.

bron: Belga