“Als criminelen werden vrijgelaten, zal dat maar eenmalig geweest zijn”

Als criminelen werden vrijgelaten, zal dat maar eenmalig geweest zijn

Als de informatie klopt dat er vorige week ook mensen met een strafblad werden vrijgelaten uit de gesloten centra om plaats te maken voor opgepakte transmigranten, dan zal het bij een eenmalig feit blijven. “Die instructie zal ik mijn administratie straks wel geven”, zegt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) vandaag in De Ochtend op Radio 1. Volgens de Mediahuis-kranten zaten er onder de personen die werden vrijgelaten ook mensen met criminele feiten op hun kerfstok. Deze ochtend om 8.30 uur vergadert staatssecretaris Francken met zijn administratie en zal hij horen of die informatie klopt. Afgelopen weekend ontkende hij nog dat er onder vrijgelaten sans-papiers ook ex-gedetineerden zijn.

“Dat was de informatie die ik toen had. Ik zal straks met mijn administratie samenzitten, maar ik neem aan dat (de berichtgeving) klopt”, zegt Francken. Hij wil onder meer weten of het gaat om personen uit bijvoorbeeld Eritrea of Syrië, die sowieso vrijgelaten hadden moeten worden omdat ze niet naar hun eigen land teruggestuurd kunnen worden, of anderen. Maar hoe dan ook, zegt Francken, “weet mijn administratie wel dat het een prioriteit is om criminelen uit te wijzen”.

Als er inderdaad zulke “criminelen” zijn vrijgelaten, zal Francken zijn administratie de instructie geven dat dit niet meer mag gebeuren. Wat volgens hem ook een eenmalig feit was, is dat er in de gesloten centra plaats moest worden vrijgemaakt voor opgepakte transmigranten. “Dat is per definitie zo, want die mensen zitten daar nu niet meer.”

In haar reactie op het nieuws van de vrijgelaten ex-gedetineerden zegt Gwendolyn Rutten, de voorzitter van regeringspartij Open Vld, dat het hele verhaal “de wereld op zijn kop” is. “Normaal gezien zit je eerst samen met je administratie en zorg je ervoor dat er geen criminelen worden vrijgelaten. Niet nadien.” Rutten roept haar coalitiepartners N-VA en CD&V op om hun gezond verstand te gebruiken. Het zijn met name CD&V-burgemeesters die beslisten om de snelwegparkings op hun grondgebied te sluiten. Dat leidt tot ronduit gevaarlijke situaties, aldus Rutten.

bron: Belga