Allereerste trein op waterstof rijdt in Duitsland

door
Belga
Leestijd 1 min.

In het noorden van Duitsland is vandaag een trein op waterstof in gebruik genomen, een wereldprimeur. Dergelijke treinen moeten een alternatief bieden voor dieseltreinen, aldus de Franse treinbouwer Alstom. De trein op waterstof, bestaande uit twee blauwe stellen, startte vandaag op de route Cuxhaven, Bremerhaven, Bremervörde en Buxtehude. Dat is een traject door Nedersaksen van ongeveer 100 kilometer waarop gewoonlijk dieseltreinen ingezet worden.

"De eerste trein op waterstof ter wereld wordt in commerciële dienst genomen en hij is klaar voor serieproductie", zei Alstom-topman Henri Poupart-Lafarge tijdens een ceremonie in Bremervörde. Daar zullen de treinen waterstof tanken.

De trein is uitgerust met brandstofcellen die de waterstof omzetten in elektriciteit. Ion-lithiumbatterijen slaan de energie die vrijkomt bij het remmen op voor hergebruik bij het versnellen. Hij maakt weinig geluid en stoot alleen stoom en damp uit.

De trein op waterstof heeft volgens Alstom een bereik van 1.000 kilometer, ongeveer evenveel als een dieseltrein.

Alstom stelt de technologie voor als een veelbelovend en relatief goedkoop alternatief voor diesel, bijvoorbeeld op niet-geëlektrificeerde spoorlijnen en in steden waar de autoriteiten willen inzetten op minder vervuilende brandstoffen.

bron: Belga