23 doden bij etnisch geweld in Ethiopië

door
Belga
Leestijd 1 min.

Duizenden Ethiopiërs zijn vandaag de straat opgegaan in Addis Abeba om te protesteren na een weekend van etnisch geweld waarbij 23 doden vielen. Commissaris van de staatspolitie Oromia, Alemayehu Ejigu, bevestigde dat in de buitenwijken van de hoofdstad afgelopen weekend 23 mensen zijn omgekomen en 200 mensen zijn gearresteerd.

De gevechten braken uit nadat de leiders van een gewapende oppositiegroep, die in het verleden door de overheid werden beschouwd als terroristen, naar het land terugkeerden nadat ze daartoe uitgenodigd werden door premier Abiy Ahmed.

Het Oromo Liberation Front werd in 1973 opgericht als speerpunt van de strijd van de Oromo-bevolking, de grootste etnische groep in Ethiopië, die al lang klaagt dat ze achtergesteld wordt.

Sommige slachtoffers van het geweld geven Oromo-jongeren de schuld, maar dit kan niet onafhankelijk worden geverifieerd.

"We eisen gerechtigheid", scandeerden de protesteerders toen ze vandaag voorbij het kantoor van de premier passeerden. "De taak van de overheid is om zijn burgers te beschermen, niet om condoleances te sturen nadat ze zijn afgeslacht."

Abiy heeft de moorden aan de kaak gesteld. "Premier Abiy Ahmed veroordeelt de moorden en daden van geweld tegen onschuldige burgers", zei Fitsum Arega, de stafchef van de premier in een tweet.

Gevechten over land en grondstoffen zijn niet nieuw in Ethiopië, dat meer dan 80 etnische groepen telt. De onrust is de afgelopen maanden echter toegenomen. Volgens de VN zijn door etnisch geweld 2,8 miljoen mensen op de vlucht.

Bron: Belga