Zelfrijdende auto’s zijn bedreiging voor donororganen

Zelfrijdende auto's zijn bedreiging voor donororganen
AFP / J. Tallis

De meest innovatie ontwikkeling die de komende jaren op de planning staat, is zonder twijfel de zelfrijdende auto. Maar volgens een Brits bedrijf zijn er ook heel wat nadelen aan verbonden, waaronder een tekort aan donororganen. 

Het Britse Select Car Leasing heeft een lijst van mogelijke nadelen opgesomd moest de zelfrijdende auto binnenkort een feit zijn. Hen grootste bezorgdheid is namelijk dat er dan een tekort dreigt aan donororganen. In Amerika is namelijk een vijfde van de donororganen afkomst van verkeersongevallen. Maar de zelfrijdende auto moet er net voor zorgen dat er geen ongevallen meer gebeuren. Bepaalde autobouwers willen dit aantal tot 0 reduceren.

Autohacking 

De hoogtechnologische wagens zullen van kop tot teen uitgerust zijn met elektronische snufjes. Dit maakt de auto dan weer erg gevoelig voor hacking. Het zal volgens het bedrijf heel eenvoudig zijn om vanop afstand controle over het voertuig te krijgen. Het einde dreigt ook voor radiozenders. Zo zullen mensen veel vaker bezig zijn met hun laptop of televisieschermen.

Einde rijbewijs 

Toch is het niet allemaal kommer en kwel. Select Car berekende dat er in de gezondheidszorg maar liefst 560 miljoen euro per jaar bespaard kan worden door het voorkomen van verkeersongevallen. Wie nog geen rijbewijs heeft, zal ook niet langer afhankelijk zijn van het openbaar vervoer.