Gemummificeerde dieren ontdekt in Canada

Gemummificeerde dieren ontdekt in Canada
Foto / Overheid van Yukon

In het Canadese Yukon is een aparte vondst gedaan. Twee gemummificeerde dieren uit de IJstijd zijn daar namelijk aangetroffen in smeltend ijs. De beesten werden al aangetroffen in 2016, maar de ontdekking werd pas vrijdag bekend gemaakt door de autoriteiten.

In de voorbije twee jaar is er veel onderzoek gedaan, onder andere naar wat voor dieren het precies waren. Het gaat om een wolvenjong en een kalf van een kariboe (een wild rendier).

Vacht 

De vondst op zich niet alleen uitzonderlijk, ook de staat waarin ze zich bevinden. Beide hebben nog hun vacht, huid en spierweefsel, terwijl geschat wordt dat ze zo’n vijftigduizend jaar oud zijn. Een unieke situatie. Vooral de wolvenpup is haast perfect in tact gebleven, het rendierkalf is gedeeltelijk bewaard gebleven. “Het is voor zover wij weten het enige gemummificeerde wolvenjong ter wereld”, aldus paleontoloog Grant Zazula.

Wetenschappers zijn uiteraard zeer blij met deze ontdekking en hopen nog verder onderzoek te mogen doen naar de doodsoorzaak, voeding en gezondheid van de dieren. Daarna zullen ze tentoongesteld in het cultureel centrum van Dawson City