WK motorcross - GP van Nederland - Herlings geeft wereldtitel extra glans met nieuwe zege

door
Belga
Leestijd 2 min.

Jeffrey Herlings (KTM) heeft zondag de Grote Prijs motorcross van Nederland in de MXGP-klasse op zijn naam geschreven, zijn achtste GP-zege op rij. De Nederlander had zich eerder op de dag al verzekerd van de wereldtitel na zijn overwinning in de eerste reeks van de voorlaatste WK-manche van het seizoen. Herlings, de eerste Nederlandse wereldkampioen ooit in de MXGP, was de beste in de twee reeksen op het circuit van Assen, goed voor zijn zestiende overwinning dit seizoen. In de eerste reeks triomfeerde hij voor de Italiaan Antonio Cairoli (KTM) en de Brit Max Anstie (Husqvarna). In de tweede reeks verzekerde Cairoli zich opnieuw van de tweede stek. De Nederlander Glenn Coldenhoff (KTM) werd derde, voor Anstie. In de eindstand van de GP pakt Cairoli de tweede plaats, de derde stek was voor Anstie.

De Belgen kwamen niet op het voorplan in Assen. Clément Desalle (Kwasaki) eindigde op de achtste plaats, na een negende en een zevende stek. Kevin Strijbos (KTM) staat één plaats lager, na een achtste en een elfde plaats. Julien Lieber (Kawasaki) werd elfde, Jeffrey Dewulf (KTM) 15e, Nathan Renkens (Honda) 23e en Jeremy Van Horebeek (Yamaha) 34e.

Herlings telt in de WK-stand 883 punten, hij kan niet meer ingehaald worden door Cairoli. De Italiaan heeft 782 punten. Desalle is derde met 645 punten. Van Horebeek (404 ptn) is negende, Lieber (257 ptn) 13e en Strijbos (255 ptn) 14e.

In de MX2 ging de eindzege naar de Spanjaard Jorge Prado (KTM), voor de Amerikaan Thomas Covington (Husqvarna) en de Deen Thomas Kjer Olsen (Husqvarna). De Let Pauls Jonass (KTM), regerend wereldkampioen in de MX2, werd pas zesde. Jago Geerts (Yamaha) reed naar de tiende plaats, Brent Van doninck (Husqvarna) werd 13e. In de stand telt WK-leider Prado 823 punten, dat zijn er 46 meer dan Jonass.

Binnen twee weken staat de laatste WK-manche in het Italiaanse Imola op het programma.

bron: Belga