Positieve balans voor Open Monumentendagen Brussel

door
Belga
Leestijd 2 min.

De 30ste Brusselse Open Monumentendagen die zaterdag en zondag plaatsvonden, zijn in een zeer positieve sfeer verlopen. Dat melden de organisatoren. De Brusselse Open Monumentendagen stonden volledig in het teken van de burgers, want het waren de Brusselaars zelf die het programma hebben bepaald na een projectoproep. Onder het motto "Het erfgoed, dat zijn wij! " werd het een ontdekkingstocht langs monumenten die de Brusselaar nauw aan het hart liggen.

De projectoproep was een groot succes, want er werden 95 voorstellen geselecteerd die de bezoekers van de Open Monumentendagen konden ontdekken in de hoofdstad. Het werd een uiteenlopende selectie van bekende of minder bekende monumenten in combinatie met ongewone of verrassende projecten en initiatieven.

In de Solvay-bibliotheek, een pareltje van de art-nouveau-architectuur, werd er een Chuuut Party georganiseerd waarbij de bezoeker de dovengemeenschap op een originele manier kon ontmoeten. Het project Happy Evere After - de bakstenen doen spreken, betrok de hele wijk Platon in een project van kunstenaar Chad Keveny. Die stelde een route voor via tijdelijke werken die tentoongesteld worden op de muren van de huizen. De bezoeker leert er naast de architectuur ook iets bij over de bewoners zelf.

In de Meyboom naast het Zuidpaleis kwamen dan weer de folkloristische tradities zoals het rad van fortuin, het paard Godet en de Brusselse reuzen, die erkend zijn als Unesco-erfgoed, in de kijker te staan. Een mandenweefster en een kantwerkster toonden er tegelijkertijd hun vakmanschap.

De twee dagen verliepen in een opperbeste sfeer, zegt Brigitte Vander Brugghen, coördinatrice van de Open Monumentendagen bij de Directie Monumenten en Landschappen van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. "De mensen konden zelf hun monumenten tonen en dat stond hen blijkbaar erg aan." Cijfers over het aantal deelnemers, zijn er (nog) niet.

bron: Belga