Balans orkaan Florence loopt op tot zeker dertien doden

Balans orkaan Florence loopt op tot zeker dertien doden
Balans orkaan Florence loopt op tot zeker dertien doden

De storm Florence heeft al zeker dertien doden geëist aan de Atlantische kust in de VS en dreigt vandaag nog meer schade aan te richten. Vooral de gigantische hoeveelheden regen en overstromingen die de storm veroorzaakt, zijn verwoestend. Dat zeggen de autoriteiten, die geëvacueerde inwoners waarschuwen om nog niet naar huis terug te keren. Volgens de Amerikaanse media zijn er dertien doden geteld, waaronder tien in North Carolina en drie in South Carolina. Vijf van hen, onder wie een moeder en haar baby, kwamen om toen een boom op hun huis viel in de staat North Carolina. In South Carolina kwam een vrouw van 61 jaar om toen ze met haar auto op een boom reed die op straat was gevallen. Drie anderen werden het slachtoffer van plotse overstromingen van wegen.

Door de overstromingen en aanhoudende regen is er overal veel schade. Talloze wegen zijn afgesloten en onberijdbaar door omgevallen bomen en elektriciteitspalen. “Er worden nog gigantische hoeveelheden regen verwacht”, zei Roy Cooper, de gouverneur van North Carolina, de zwaarst getroffen regio. “Zowat alle wegen van de staat kunnen overstroomd zijn.” Hij waarschuwde iedereen: “Je kunt nog niet veilig zijn en nog niet naar je huis terugkeren.”

Mogelijk wijkt de storm vandaag af naar het noorden.

Een gepensioneerde leraar kocht onlangs zijn huis in North-Carolina en had er slechts vijf nachten doorgebracht toen Florence passeerde en zijn huis volledig overstroomde. “Het was alsof een TGV door mijn salon passeerde. Ik heb nog nooit zoiets meegemaakt en ik had veel schrik”, getuigde Charles Rucker.

De Amerikaanse president Donald Trump zou begin volgende week de getroffen regio bezoeken.

Bron: Belga