Al 160 arbeiders vrijgelaten na staking op luchthaven in aanbouw in Istanboel

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Turkse politie heeft vandaag al 160 arbeiders vrijgelaten die gisteren opgepakt waren na een staking op de bouwwerf van een nieuwe luchthaven in Istanboel. Dat melden de Turkse vakbonden. Het conflict draait om de bouw van een nieuwe luchthaven. De bouwvakkers waren vrijdag in opstand gekomen nadat hun werkgever IGA niet was ingegaan op hun eisen voor betere arbeidsomstandigheden. Het bedrijf, dat verantwoordelijk is voor de bouw van de luchthaven, liet vrijdagavond weten dat het zo snel mogelijk maatregelen wou nemen om de problemen van de arbeiders op te lossen. Volgens de vakbonden van de arbeiders gebeurde dat niet.

Daarop begonnen ze gisteren aan een grote manifestatie, waarop de Turkse veiligheidstroepen op de bouwwerf 600 stakende arbeiders oppakten. De politie liet 160 opgepakte arbeiders gisteravond gaan, laten de bonden vandaag weten. De vakbonden hebben nog geen nieuws van de 440 andere arbeiders.

Er werken zo'n 35.000 mensen, onder wie 3.000 ingenieurs, aan de bouw van de nieuwe luchthaven van Istanboel. Die geldt als de derde grootste van de stad en zou op 29 oktober moeten opengaan. Het is een belangrijk project voor president Recep Tayyip Erdogan.

Bron: Belga