Vuelta - Enric Mas wint 20e rit en wordt tweede achter Simon Yates, De Gendt pakt bergtrui

door
Belga
Leestijd 1 min.

De 23-jarige Spanjaard Enric Mas (Quick-Step Floors) heeft zaterdag de twintigste etappe in de Ronde van Spanje (WorldTour) gewonnen, voor de Colombiaan Miguel Ángel López. Beide renners verzekerden zich in extremis van een podiumplek in de eindstand. De Brit Simon Yates (Mitchelton-Scott), die derde werd, behoudt de rode leiderstrui na de laatste bergrit. Enkel pech kan hem zondag van de eindzege in Madrid houden. Thomas De Gendt (Lotto Soudal) is na zaterdag zeker van de bergtrui. De voorlaatste rit was slechts 97,3 kilometer lang, maar telde ruim 3.000 hoogtemeters en eindigde met een slotklim van 7,7 kilometer aan gemiddeld 7,8 procent op de Coll de la Gallina. Daar vochten Mas en López een duel uit, dat gewonnen werd door de Spanjaard. Yates finishte op 23 seconden.

Alejandro Valverde en Steven Kruijswijk, nummers twee en drie in de stand voor aanvang van de rit, zagen af op de slotklim en moesten hun podiumplek nog inleveren aan Mas en Lopez.

In de strijd bovenin het bergklassement hield Thomas De Gendt goed stand, hij sprokkelde nog heel wat punten in de eerste helft van de wedstrijd. Hij is de eerste Belgische winnaar van een bergtrui in een grote ronde sinds Lucien Van Impe in de Tour de France van 1983.

Zondag staat de 100,9 kilometer lange slotrit op het programma. Het criterium in de straten van Madrid is normaal gezien voer voor sprinters.

bron: Belga