Orkaan Florence - Storm zet grote gebieden aan zuidoostkust van VS blank

door
Belga
Leestijd 1 min.

De wervelstorm Florence heeft grote gebieden aan de zuidoostkust van de Verenigde Staten onder water gezet. Uitgestrekte regio's van Noord- en Zuid-Carolina stonden zaterdag blank. Volgens Amerikaanse media zat bijna een miljoen mensen zonder stroom. Minstens vijf mensen kwamen in de storm om het leven. De hevige regen kan volgens het National Hurricane Center nog dagenlang duren en dus kunnen de overstromingen nog erger worden.

Het kwalijke van Florence is niet zozeer de windkracht maar de grote hoeveelheid neerslag. Waterlopen traden buiten hun oevers en hun waterpeil bereikte recordhoogtes. Straten liepen onder, elektrische leidingen werden vernield. Hulpverleners moesten uitrukken om mensen uit overstroomde huizen te redden, onder meer in New Bern in Noord-Carolina, een van de eerste plaatsen waar de storm toesloeg.

De storm beweegt zich zaterdag volgens het National Hurricane Center (NHC) uiterst langzaam, met een snelheid van slechts vier kilometer per uur. De langzame tocht van Florence landinwaarts zal een "rampzalige stortvloed" teweegbrengen, waarschuwden meteorologen op weather.com. Ook het hoofd van het NHC, Ken Graham, waarschuwde dat de stormvloed meer en meer water landinwaarts duwt, wat mede uitgestrekte overstromingen veroorzaakt.

bron: Belga