Honderden arrestaties bij staking op luchthaven in aanbouw in Istanboel

Honderden arrestaties bij staking op luchthaven in aanbouw in Istanboel

Turkse veiligheidstroepen hebben zaterdag op de bouwwerf van een nieuwe luchthaven in Istanboel bijna 400 stakende arbeiders opgepakt. De krant Cumhuriyet meldde dat de bouwvakkers vrijdag in opstand waren gekomen, nadat hun werkgever niet was ingegaan op hun eisen voor betere arbeidsomstandigheden. De veiligheidstroepen zetten traangas en het waterkanon in. Het bedrijf IGA, dat verantwoordelijk is voor de bouw van de luchthaven, liet vrijdagavond weten dat het zo snel mogelijk maatregelen wou nemen om de problemen van de arbeiders op te lossen. De vakbond Insaat-Is twitterde daarentegen dat er geen overeenstemming was bereikt.
Op sociale media klaagden arbeiders over dodelijke ongevallen, slecht eten en slechte onderkomens alsook problemen met de uitbetaling van de lonen. “We worden hier niet als mensen behandeld”, zei een arbeider in een video. De video werd door een volksvertegenwoordiger van de oppositiepartij CHP verspreid.
De nieuwe luchthaven van Istanboel, de derde van de stad, zou op 29 oktober moeten opengaan en geldt als een belangrijk project voor president Recep Tayyip Erdogan.

bron: Belga