Parket gaat Kortrijkse Vlaams Belanger vervolgen voor racisme, smaad en weerspannigheid

door
Belga
Leestijd 1 min.

Het parket zal Steve Vanneste vervolgen voor racisme, weerspannigheid en smaad aan de politie. Dat meldt het parket van West-Vlaanderen, afdeling Ieper. De straf voor racisme kan oplopen tot een jaar cel en een boete van 1.000 euro. Kortrijks gemeenteraadslid Steve Vanneste werd vrijdag opgepakt door de politie van Ieper. Na een verkeersongeval was hij bijzonder agressief en maakte hij racistische opmerkingen tegenover een agent. Hij testte positief voor alcohol en drugs.

Het parket heeft nu besloten om Vanneste te vervolgen. "We zullen hem in snelrecht dagvaarden voor smaad aan de politie, weerspannigheid en racisme", vertelt parketwoordvoerder Johan Lescrauwaet. Op racistische uitlatingen staan straffen tot 1 jaar en een boete van 1.000 euro. Na de verhoren mocht Vanneste vrijdag beschikken, hij blijft niet aangehouden. De zaak komt voor op de zitting van 15 oktober voor de correctionele rechtbank in Ieper.

Vanneste, naast gemeenteraadslid ook cafébaas, is niet aan zijn proefstuk toe. Enkele weken geleden circuleerde een filmpje op sociale media waarin Vanneste, duidelijk onder invloed, de uitbater van een nachtwinkel in Marke de huid vol schold. Kort na dat incident trok hij zich terug als kandidaat voor de verkiezingen, maar keerde nadien op zijn stappen terug.

De cafébaas riskeert ook al een proces omdat hij in Ieper twee personen probeerde aan te rijden. Hij werd ondertussen van de Vlaams Belanglijst voor de komende gemeenteraadsverkiezingen geschrapt.

bron: Belga