Jongeren met deze karaktereigenschap hebben minder seks

seks
foto Unsplash

Eerlijk duurt het langst, klinkt het spreekwoord. Maar voor jongeren die een goed gevuld seksleven willen, staat die eerlijkheid alleen maar in de weg.

Professor Daniel Provenzano van The University of Windsor in Canada onderzocht het seksleven van 144 jongeren tussen met een gemiddelde leeftijd van 18,3 jaar. Eerst vroeg Provenzano of de jongeren wel eens iemand gepest hadden. Verder werd de persoonlijkheid van de proefkonijnen onder de loep genomen. Hierbij werd gekeken naar hoe emotioneel, eerlijk en bescheiden de deelnemers waren. Degenen die hier niet hoog scoorden, waren vaak de jongeren die pesten of weleens gepest hebben.

Pesten voor seks

Voor het tweede deel van het onderzoek polste de professor naar het aantal bedpartners. De ‘oneerlijke pesters’ hadden er beduidend meer. Provenzano legt dit uit aan Science Daily: “Onze uitkomsten suggereren indirect dat jongeren die anderen uitbuiten meer seksuele partners zouden hebben als ze in staat zijn hun uitbuitgedrag strategisch te gebruiken, bijvoorbeeld door zwakkere individuen weg te pesten.” De jongeren die laag scoren op eerlijkheid gebruiken dit pestgedrag dus als een seksuele strategie om hun dominantie aan mogelijke bedpartners te laten zien, aldus het onderzoek.

De jongeren die wel een eerlijke persoonlijkheid hebben, hebben een minder productief seksleven.