Twintig ex-medewerkers beschuldigen Jan Fabre van grensoverschrijdend gedrag

door
Belga
Leestijd 2 min.

Twintig voormalige medewerkers en stagiairs van beeldend kunstenaar Jan Fabre klagen grensoverschrijdend gedrag aan van de kunstenaar. In een open brief die woensdagnacht verscheen op de website van kunstenmagazine rekto:verso is sprake van publieke vernederingen en seksuele intimidatie. Zo zou Fabre volgens de brief er een "semi-geheime fotopraktijk" op nahouden. Daarbij zou hij dansers thuis uitnodigen om beeldende kunst te maken, en onder het mom daarvan vervolgens seksuele toenadering zoeken. Sommige dansers kregen na de sessies grote sommen geld aangeboden. Wie de avances afwees, zag zijn rol ingeperkt of werd gestalkt, vernederd en gemanipuleerd. Fabre wordt er ook van beschuldigd dat hij vrouwen tijdens repetities publiek vernederde met "pijnlijke en vaak openlijk seksistische kritiek".

Een deel van de ondertekenaars werd naar eigen zeggen zelf slachtoffer van de praktijken, een ander deel was er getuige van. Ze komen met hun getuigenissen nu naar buiten omdat pogingen om hierover in gesprek te gaan binnen Fabres gezelschap Troubleyn op niets uitdraaiden. Ze namen ook aanstoot aan een interview waarin Fabre verklaarde dat er in de veertig jaar dat hij met zijn gezelschap werkt nooit problemen zijn geweest met seksueel grensoverschrijdend gedrag. Op twee jaar tijd zouden zes medewerkers nochtans om die reden de deur achter zich dicht hebben toegetrokken.

Fabre en Troubleyn ontkennen op de website van rekto:verso de beschuldigingen. "Wij dwingen niemand om bepaalde zaken te doen die voor hem of haar als grensoverschrijdend worden ervaren", klinkt het. Ze betreuren ook dat Fabres proces gemaakt wordt in de media zonder dat hij zich daar afdoend tegen kan verdedigen. Fabre en Troubleyn betwisten dat ze ongepast gedrag toedekken.

bron: Belga