Spaans parlement geeft groen licht voor herbegrafenis Franco

door
Belga
Leestijd 2 min.

Juridisch staat niets nog de omstreden herbegrafenis van het stoffelijk overschot van Francisco Franco (1892-1975) in de weg. Het Spaanse parlement stemde donderdag met een duidelijke meerderheid voor een decreet van de socialistische regering om de resten van de Spaanse dictator weg te halen uit een mausoleum in de buurt van Madrid. Er waren 172 stemmen voor, twee tegen en 164 onthoudingen, die laatste vooral van parlementsleden van de conservatieve Volkspartij (PP) en het liberale Ciudadanos. Van bij zijn aantreden begin juni maakte premier Pedro Sanchez van de herbegrafenis van Franco één van zijn belangrijkste strijdpunten. "Vandaag zet Spanje een historische stap (...) Vandaag ziet onze democratie er beter uit", stelde de eerste minister donderdag na de stemming op Twitter.

Volgens de socialistische regering levert het goedgekeurde decreet de rechtsbasis voor het opgraven en het transporteren van het stoffelijk overschot. De monumentale grafsite van de dictator bevindt zich al meer dan vier decennia in de Vallei van de Gevallenen in de Sierra de Guadarrama, een veertigtal kilometer ten noordwesten van Madrid. Het mausoleum is tot op vandaag een bedevaartsoord voor sympathisanten van Franco en rechtsextremisten.

Dat was de regerende socialisten een doorn in het oog. Veel conservatieve politici en ook de familie van Franco hadden zich echter tegen de plannen van de regering-Sanchez uitgesproken. PP-leider Pablo Casado vond het "onverantwoordelijk om al geheelde wonden opnieuw open te rijten".

In Spanje wordt al decennialang geruzied over het mausoleum, dat vanaf 1940 in negentien jaar tijd door 20.000 Republikeinse dwangarbeiders uit de rotsen werd gehouwen. Naast Franco liggen bijna 40.000 strijders en soldaten begraven, die aan beide zijden tijdens de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939) zijn gevallen.

De socialistische vicepremier Carmen Calvo riep in het Spaanse parlement op een einde te maken aan een "uitzonderlijke anomalie die erin bestaat een dictator te hebben in een staatsmausoleum en op een plek waar hij kan worden opgehemeld". "Er zal geen respect, geen eer en geen eensgezindheid zijn zolang de resten van Franco op dezelfde plek zijn als die van zijn slachtoffers", klonk het.

Het staat nog niet vast wanneer de herbegrafenis zal plaatsvinden. De regering-Sanchez liet eerder optekenen die klus voor het einde van dit jaar te willen klaren.

bron: Belga