Project Luchtpijp wil 500 fijnstofmeters in Brussel en Vlaamse Rand tegen eind 2018

door
Belga
Leestijd 1 min.

De organisaties beweging.net en CM Sint-Michielsbond hebben vandaag in aanwezigheid van Brussels staatssecretaris voor Digitalisering Bianca Debaets (CD&V) hun project Luchtpijp voorgesteld. Via een growfunding kan iedereen een bouwpakket van een fijnstofmeter aankopen om zo minstens 500 meters te installeren, verspreid over het Brussels Gewest en de Vlaamse Rand. De mensen die zelf burgerwetenschapper willen worden, kunnen via growfunding een bouwpakket met onderdelen en handleiding bestellen voor 35 euro. De meter kunnen ze dan in pakweg een half uurtje zelf in elkaar steken. Wie liever hulp krijgt kan langskomen op één van de bouwworkshops die de organisaties organiseren.

Het project werd voorgesteld in de Ancienne Belgique, waar op dat moment een eerste workshop voor de bouw van de fijnstofmeters plaatsvond. Staatssecretaris Debaets knutselde er meteen zelf eentje in elkaar en hing die op aan het balkon van de concertzaal. Via haar bevoegdheid als staatssecretaris voor Digitalisering subsidieert ze het project Luchtpijp met 5.000 euro. Daarmee worden de wifi-chips al vooraf geprogrammeerd.

"Het eerste doel is sensibilisering en ervoor zorgen dat mensen zelf nadenken over welke rol ze kunnen spelen tegen luchtvervuiling", zegt initiatiefnemer Pieter-Jan Mattheus. "Daarnaast zijn we vragende partij dat wetenschappers met deze burgerdata aan de slag gaan."

Begin december loopt de growfunding af en wil Luchtpijp de kaap van 500 fijnstofmeters overschrijden en via open source een meetnetwerk gecreëerd hebben in het Brusselse Gewest en de Vlaamse Rand.

bron: Belga