Droog en overwegend zonnig nazomerweer

Droog en overwegend zonnig nazomerweer

Het KMI verwacht deze namiddag droog weer met opklaringen en stapelwolken in het noordwesten van België. Geleidelijk breiden de opklaringen zich uit naar het centrum van het land. In het zuidoosten blijft het zwaarbewolkt maar wordt het ook droog. Maxima tussen 13 of 14 graden op de Ardense hoogten en 18 of 19 graden in het centrum van het land. Vannacht worden de opklaringen stilaan breder. Op het einde van de nacht verschijnen er opnieuw stapelwolken in de kuststreek. Het wordt vrij fris met minima tussen 5 graden in de Hoge Venen en 8 of 9 graden in het westen. Na het optrekken van het plaatselijke ochtendgrijs wordt het morgen aanvankelijk vrij zonnig in het binnenland. Geleidelijk ontstaan er echter meer stapelwolken waaruit in het noordwesten een enkele bui kan vallen. In het zuidoosten van het land blijft het droog met zonnige perioden. De maxima liggen tussen 16 of 17 graden op de Ardense hoogten en 18 tot 20 graden in het centrum. Vrijdagavond kunnen er in het noordwesten nog enkele buien vallen. Tijdens de nacht van vrijdag op zaterdag wordt het overal droog met brede opklaringen en enkele wolkenvelden. Ten zuiden van Samber en Maas kunnen nevel en lage wolken later het zicht beperken. Minima van 6 graden in de Hoge Venen tot 14 graden aan zee.

Zaterdagochtend is het op de meeste plaatsen vrij zonnig. Geleidelijk verschijnen er veel stapelwolken. Vooral in de noordelijke helft van het land is er kans op enkele buitjes. De maxima liggen rond 16 graden in de Hoge Venen, rond 18 of 19 graden aan zee en rond 20 graden in het binnenland. Zondag verwachten we vrij veel hoge bewolking, waar de zon doorheen kan schijnen. De maxima liggen tussen 18 en 23 graden. Maandag begint met hoge sluierbewolking, maar geleidelijk verschijnt er ook meer lagere bewolking. Het blijft evenwel droog. Het kwik stijgt tot rond 23 graden in het centrum.

In de loop van maandag of dinsdag bereiken de restanten van de tropische cycloon Helene de Britse Eilanden. Het ziet ernaar uit dat dit systeem niet over de Benelux zal trekken, maar het maakt de verwachtingen wel heel onzeker. Volgens het meest waarschijnlijke scenario zou de ex- tropische depressie voor een opstuw van zeer warme lucht uit het zuiden zorgen. Daardoor kunnen de temperaturen bij ons op dinsdag op veel plaatsen boven 25 graden uitkomen. De dagen daarna zou het wat minder warm worden. Het zou meestal zonnig of licht bewolkt zijn, maar het is niet helemaal uitgesloten dat Franse onweders ons land kunnen bereiken.

bron: Belga